­
 
De breedrandschildpad (soortnaam Testudo marginata), ook wel klokschildpad genoemd, is de mooiste en zeldzaamste schildpad van Europa. Hij kan erg groot worden (tot meer dan 35 cm. lang).
 
Deze schildpad komt voor in Griekenland (voornamelijk Peloponnesos en ten zuiden van de Olympus) en (waarschijnlijk geïmporteerd) op Sardinië.
 
Deze schildpad heeft iets meer warmte nodig dan de Griekse landschildpad. Hij zal het daardoor in slechte zomers moeilijker hebben.
 
Ik heb de ervaring dat overwintering buiten (onder dak!), zoals ik dat met mijn ‘Grieken' doe, voor deze soort niet goed is.
Een koele kelder is aanzienlijk veiliger. Qua voeding is er geen verschil met de Griekse landschildpad.
 

Voeding

Alles wat grote schildpadden eten, eten kleintjes ook, mits men het enigszins ‘hapklaar' aanbiedt.
Allerlei groenten zijn geschikt, maar zorg ervoor dat ze niet te eenzijdig eten. Van (veel) fruit krijgt een schildpad diarree.
 
Uit de tuin eten schildpadden paardenbloem, klaver (vooral rode), weegbree, zachte distel, bruidssluier, haagwinde etcetera.
Peutervoeding uit potjes voldoet ook goed. U kunt hier overigens prima de Gistocal of Carnicon door mengen.
Aan een stukje sepia knabbelen de dieren ook graag. Hiermee kunnen ze in eventuele extra kalkbehoefte voorzien.
Ook gemalen eierschalen kunnen deze functie vervullen.
Volwassen schildpadden eten graag ontlasting van schapen, geiten of paarden en ook kadavers versmaden zij niet.
Zo u dit bij de kleintjes overweegt, doe dit dan met mate, zodat het geen ‘troep' wordt.
Het voer wordt gegeven op een goed schoon te maken tegel, zodat de schildpadden geen bodembedekking binnen krijgen.

Vereniging Lacerta

advertentie lacerta

Nederlandse Vereniging Lacerta

Lacerta vormt in Nederland al vanaf 1942 een middelpunt waar kennis is gebundeld over voeding, huisvesting, natuurlijk gedrag en kweek van slangen, hagedissen, schildpadden, kikkers en salamanders in de vorm van artikelen over waarnemingen in de natuur en in het terrarium. Eigenlijk was en is Lacerta een platform dat liefhebbers in staat stelt hun ervaringen, maar ook nakweekdieren uit te wisselen. Dit maakt dat Lacerta in Nederland nog steeds de toonaangevende algemene herpetologische vereniging is.
LEES MEER...

 

Stichting Groene Leguanen

advertentie leguanen

Stichting Doelgroep Groene Leguanen

De doelgroep Groene Leguanen is in 1986 in Blijdorp opgericht. De inspanning die destijds geleverd is en zich verder blijft ontwikkelen is te danken aan mensen die dit in hun vrije tijd doen en deze dieren een warm hart toe dragen. Dit heeft er toe geleid dat de doelgroep nog steeds groeiende is en dat bijna alle dierentuinen en reptielenhuizen bij de stichting zijn aangesloten.
LEES MEER...

 

Schildpadden Vereniging

advertentie schildpadden

Nederlands-Belgische Schildpadden Vereniging

Schildpadden kom je overal tegen als gezelschapsdier, in dierentuinen en – vaak bedreigd – in de vrije natuur. De Nederlands-Belgische Schildpadden Vereniging (NBSV) is een vereniging voor schildpaddenliefhebbers en iedereen die in aanraking komt met schildpadden en meer over deze dieren te weten wil komen. In 1975 is de vereniging opgericht en heeft momenteel circa 600 leden, zowel in België als in Nederland.
LEES MEER...

 

Heeft u vragen? Geef ons een seintje  043-3433070

 

­