­

Van de Europese moerasschildpad (soortnaam Emys orbicularis) werd vroeger beweerd dat hij in Nederland inheems was.
Onze zomers zijn echter niet warm genoeg om de eieren uit te laten komen.

Het is een leuke, kleine schildpad (tot ca. 20 cm lang).
De wetgeving met betrekking tot deze schildpad is iets minder streng dan voor de landschildpadden.
 

Voeding

In de natuur eten ze vooral levend voer (insectenlarven, visjes, kikkervisjes, salamanderlarven enz.).
Wij voeren garnaaltjes, muggenlarven, gedroogde visjes etc. Het voedsel dat wordt verkocht voor rood- en geelwang schildpadden is ook geschikt

Huisvesting

De volwassen Europese moerasschildpad kan het hele jaar buiten in de vijver gehouden worden.
Hij laat de vijverplanten met rust. Let wel: er moeten niet meer dan 3 of 4 schildpadden in een vijver van 10 kubieke meter zitten; niet meer dan 1 mannetje en 2 of 3 vrouwtjes. 
      
Ongefilterd zonlicht is met name voor de jonge dieren van groot belang. Houd je ze binnen, bij hoge temperatuur, en geef je ze veel voedsel, dan kan er spoedig rachitis ontstaan (een storing in de kalkstofwisseling). Het beste is om de jonge schildpadden van april tot november buiten te houden en de overige maanden binnen, in een koud aquarium in een koele ruimte (geen zon!).

Zoals gezegd kunnen de volwassen dieren het hele jaar buiten. ‘s Zomers zonnen ze heel veel op de rand van de vijver.
De winter brengen ze door op de vijverboden (80 tot 100 cm. diep). Na het ontwaken in het voorjaar zijn ze erg schuw, maar na enige weken kun je ze uit de hand voeren.

Zorg er wel voor dat de dieren niet kunnen ontsnappen. Ze kunnen loodrecht omhoog klimmen!
Met name jonge schildpadjes hebben aan een klein gaatje genoeg!

   

Vereniging Lacerta

advertentie lacerta

Nederlandse Vereniging Lacerta

Lacerta vormt in Nederland al vanaf 1942 een middelpunt waar kennis is gebundeld over voeding, huisvesting, natuurlijk gedrag en kweek van slangen, hagedissen, schildpadden, kikkers en salamanders in de vorm van artikelen over waarnemingen in de natuur en in het terrarium. Eigenlijk was en is Lacerta een platform dat liefhebbers in staat stelt hun ervaringen, maar ook nakweekdieren uit te wisselen. Dit maakt dat Lacerta in Nederland nog steeds de toonaangevende algemene herpetologische vereniging is.
LEES MEER...

 

Stichting Groene Leguanen

advertentie leguanen

Stichting Doelgroep Groene Leguanen

De doelgroep Groene Leguanen is in 1986 in Blijdorp opgericht. De inspanning die destijds geleverd is en zich verder blijft ontwikkelen is te danken aan mensen die dit in hun vrije tijd doen en deze dieren een warm hart toe dragen. Dit heeft er toe geleid dat de doelgroep nog steeds groeiende is en dat bijna alle dierentuinen en reptielenhuizen bij de stichting zijn aangesloten.
LEES MEER...

 

Schildpadden Vereniging

advertentie schildpadden

Nederlands-Belgische Schildpadden Vereniging

Schildpadden kom je overal tegen als gezelschapsdier, in dierentuinen en – vaak bedreigd – in de vrije natuur. De Nederlands-Belgische Schildpadden Vereniging (NBSV) is een vereniging voor schildpaddenliefhebbers en iedereen die in aanraking komt met schildpadden en meer over deze dieren te weten wil komen. In 1975 is de vereniging opgericht en heeft momenteel circa 600 leden, zowel in België als in Nederland.
LEES MEER...

 

Heeft u vragen? Geef ons een seintje  043-3433070

 

­