default_mobilelogo

Overweegt u om een Griekse landschildpad te kopen, dan is het goed om een aantal zaken te weten.
Onderstaand vindt u de nodige informatie over de zorg die zij nodig hebben.

 • Algemeen
 • Huisvesting binnen
 • Huisvesting buiten
 • UV-licht
 • Voeding
 • Water
 • Winterslaap
 • Mogelijke problemen

 

pdf icon  Verzorging van jonge Griekse Landschildpadden (Testudo hermanni) 

Tien richtlijnen voor het gezond grootbrengen van Griekse landschildpadden (Testudo hermanni boettgeri)

Algemeen

Griekse landschildpadden (soortnaam Testudo hermanni boettgeri) kunnen zeer oud worden (meer dan 50 jaar). Landen van herkomst van deze schildpad zijn Griekenland, Italië, Bulgarije en alle landen die behoorden tot het voormalig Joegoslavië. In deze landen worden zij door vele gevaren bedreigd (milieuvervuiling, bosbranden, verkeer en ook de mens, die de dieren wegvangt).

Daarom zou het goed zijn als u met uw eigen dieren te zijner tijd zelf zou kweken.

Om optimale leefomstandigheden daarvoor te kunnen creëren vindt u onderstaand enkele adviezen; deels op basis van eigen ervaring, deels afkomstig uit literatuur.

Griekse-landschildpadden 

Huisvesting binnen

Zeer jonge dieren kunnen het beste worden gehouden in een bijna gesloten bak, bijvoorbeeld een caviabak. Met name jonge schildpadden hebben namelijk een hoge luchtvochtigheid nodig. Als bodembedekking nemen we een dikke laag z.g. ‘doorgevroren zwartveen' ( tuinturf bij het Tuincentrum), eventueel vermengd met wat zand. Zeer goed voldoet ook Cocopeat, eveneens verkrijgbaar bij tuincentra. Deze laag houden we behoorlijk vochtig.
De schildpadden graven zich er elke nacht weer in. Gewone tuingrond is misschien ook nog wel geschikt, hoewel ze hierin niet goed kunnen graven. Neem echter in geen geval turfmolm of bijvoorbeeld houtschaafsel.

Overdag is de optimale temperatuur in de bak 25 à 28 graden Celsius, plaatselijk zelfs 30 à 32 graden. Een of twee gloeilampen van 25 of 40W kunnen daarvoor zorgen. Is de temperatuur in de bak te laag, dan moet u een sterkere lamp gebruiken. De lampen moeten minimaal 10 uur per dag branden (in de zomer 14 uur), ook gedurende de eerste winter.
De schildpadden houden dan geen winterslaap en onze ervaring is dat dit gedurende de eerste (misschien ook de tweede) winter te prefereren is.

's Nachts is een temperatuurdaling noodzakelijk. De temperatuur mag echter niet lager worden dan 10 graden Celsius. 

N.B.: Als u de schildpadden 's winters te warm houdt, wordt de overgang naar buiten soms erg groot. o.a. daarom:  's nachts alle verwarming uit!

Griekse-landschildpadden

Huisvesting buiten

Griekse landschildpadden dienen verder zoveel mogelijk buitenshuis te worden gehouden

(van mei tot oktober dag en nacht).
Het natuurlijke UV-licht van de zon is voor deze schildpadden heel belangrijk. Hoe meer zon zij krijgen, des te beter. Bedenk echter, dat zij zich ook uit de zon moeten kunnen terugtrekken en dat ze, als ze dat willen, de schaduw moeten kunnen opzoeken.
Pas op voor oververhitting! Deze zou bijvoorbeeld in een (bijna) gesloten bak gemakkelijk kunnen optreden.

Ook wanneer de nachttemperatuur behoorlijk laag is, hoeft u ze 's nachts niet naar binnen te halen.

Ze graven zich wel in.
Zorg er in elk geval voor dat de schildpadden droog kunnen zitten. Enkele dagen en nachten met regen en lage temperatuur kunnen al een longontsteking veroorzaken. Van een gewone nachtelijke stortbui zullen ze echter niet ziek worden.

Let er goed op dat de schildpadden niet kunnen ontsnappen.
Verder zouden ook honden, katten, marters en kraaiachtigen een bedreiging kunnen zijn voor de jonge dieren.

Een perspex dakkoepel kan in de zomer voor extra warmte zorgen. De schildpadden maken er zeer veel (en dus blijkbaar graag) gebruik van. Denk er echter aan dat hier geen UV-straling doorheen kan. Zij moeten aan een kant vrij in en uit kunnen lopen.

 

UV licht  

In de natuur hebben de schildpadden voldoende aan het zonlicht. De volwassen dieren krijgen 's zomers in de tuin hiervan ook wel voldoende. 's Winters houden schildpadden een winterslaap. Ze groeien dan niet en hebben dus ook geen UV-straling nodig.

Anders is het met de jonge dieren die we 's winters wakker houden. Ze eten dan, groeien en hebben dus ook behoefte aan UV-licht, dat ervoor zorgt dat er vitamine D3 wordt gevormd. Hiervoor kunnen de lampen Osram Ultravitalux of Zoomed Reptisum TL gebruikt worden. Onze ervaring is echter, dat bij Griekse landschildpadden ook zonder UV-lamp een goed resultaat bereikt kan worden met toediening van een volledig vitaminen/mineralen mengsel (bijvoorbeeld Gistocal of Carnicon) in de op de verpakking aangegeven dosering.

Overdosering, van wat dan ook, kan even erg zijn als een tekort. 

Voeding

Alles wat grote schildpadden eten, eten kleintjes ook, mits men het enigszins ‘hapklaar' aanbiedt.

Allerlei groenten zijn geschikt, maar zorg ervoor dat ze niet te eenzijdig eten.

Van (veel) fruit krijgt een schildpad diarree.

Uit de tuin eten schildpadden paardenbloem, klaver (vooral rode), weegbree, zachte distel, bruidssluier, haagwinde etcetera. Peutervoeding uit potjes voldoet ook goed.

U kunt hier overigens prima de Gistocal of Carnicon door mengen. Aan een stukje sepia knabbelen de dieren ook graag.

Hiermee kunnen ze in eventuele extra kalkbehoefte voorzien. Ook gemalen eierschalen kunnen deze functie vervullen.

Volwassen schildpadden eten graag ontlasting van schapen, geiten of paarden en ook kadavers versmaden zij niet.

Zo u dit bij de kleintjes overweegt, doe dit dan met mate, zodat het geen ‘troep' wordt.

Het voer wordt gegeven op een goed schoon te maken tegel, zodat de schildpadden geen bodembedekking binnen krijgen.

  

Water

In een buitenterrarium kunt u een ondiep vijvertje maken, met op de bodem zoveel stenen en kiezel dat de dieren niet kunnen verdrinken.

Ook kunt u de schildpadden 2 of 3 keer per week gedurende 10 minuten in een bakje met een halve cm. lauw water zetten, vooral op hete, droge dagen. Ze drinken overigens door hun hele kop in het water te steken. U hoeft daarbij niet elke 10 seconden te kijken of zij nog leven: als zij in ademnood komen, halen zij hun kop er wel uit.

In een terrarium kunt u water aanbieden op een theeschoteltje. Vaak schoonmaken is wel vereist!

Ontlasting en urine

De ontlasting moet vast en worstvormig zijn. De urine is waterig/slijmerig met daarin een vastere witte substantie, het urinezuur.

Winterslaap

Wanneer de dagen korter worden en de temperatuur daalt, worden de schildpadden trager en eten zij minder. Vervolgens graven zij zich in voor 4 tot 5 maanden. In die periode nemen zij dus geen eten en drinken tot zich. Bij een temperatuur tussen plusminus 2 en 8 graden C. blijken ze in deze tijd toch niet veel gewicht te verliezen. Het is goed om uw schildpadden (behalve de eerste winter) deze winterslaap ook daadwerkelijk te laten houden.

Bij jonge dieren is het voldoende de dagtemperatuur niet boven de 15 graden C. te laten komen. Ze zullen zich dan ingraven en niet meer rondlopen. Omdat deze temperatuur relatief hoog is, kunt u deze situatie het beste niet langer laten duren dan een maand.

Zodra de temperatuur weer oploopt, komen de dieren weer tot leven.

Over de overwintering van volwassen schildpadden verschilt men nogal van mening. Fout is in elk geval om ze in een warme kamer te laten rondlopen. Wijzelf hebben al jarenlang goede ervaringen met het buiten laten overwinteren. Vanaf hun derde jaar kunnen ze dat ons inziens zonder risico, mits de dieren overdekt zitten en zich diep genoeg kunnen ingraven.

Het verblijf moet niet potdicht zijn en mag ook geen glas bevatten. Op zonnige dagen zou de temperatuur in dat geval te hoog oplopen.

Wanneer alle schildpadden gaan slapen (november) dient alles goed te worden afgedekt met een dikke laag bladeren. Op de eerste mooie dagen in maart kunnen de bladeren worden weggehaald. U ziet ze dan weer één voor één naar buiten komen. Ze eten dan meestal niet meteen, maar wanneer u ze even een warm bad geeft (zie onder ‘Water'), drinken ze soms veel.

Veel schildpadhouders zweren bij overwintering van de dieren in een koele kelder, in kartonnen dozen met bladeren (het moet niet kurkdroog zijn). Ook dit is een veilige methode, die zeker bij jonge dieren de voorkeur geniet. 

Mogelijke problemen

Mogelijke problemen die zich met uw schildpad kunnen voordoen zijn:

 • Diarree. Wellicht dat de bladgroente te nat is (bij vochtig weer). Ook kan het zijn dat de dieren last hebben van wormen, flagellaten of amoeben. Wendt u tot uw dierenarts hiermee.
 • Veel te zacht schild, dat zijdelings ingedrukt kan worden. Dit is te wijten aan een storing in de kalkstofwisseling, bijvoorbeeld door te weinig kalk of vitaminen of door te weinig UV straling. De prognose hiervan is matig. Overigens voelen zeer jonge schildpadden, bijvoorbeeld jonger dan 1 jaar, altijd enigszins flexibel.
 • Veel te zacht schild, dat zijdelings ingedrukt kan worden. Dit is te wijten aan een storing in de kalkstofwisseling, bijvoorbeeld door te weinig kalk of vitaminen of door te weinig UV straling. De prognose hiervan is matig. Overigens voelen zeer jonge schildpadden, bijvoorbeeld jonger dan 1 jaar, altijd enigszins flexibel aan.

Met nadruk wijzen wij u erop dat complete voeding belangrijk is ter voorkoming van problemen. U moet niet te gauw de verschillende vitaminen apart gaan toedienen. In de natuur gebeurt dit namelijk ook niet. Probeer alles wat u doet te vergelijken met de situatie in de natuur.

Tot slot: de Griekse landschildpad is de makkelijkst houdbare landschildpad, maar het is geen speelgoed. Als knuffeldieren zijn dieren met haren meer geschikt!

Nog eens de belangrijkste regels:

 • Griekse landschildpadden horen buiten.
 • Ook jonge dieren moeten in het voorjaar zo vroeg mogelijk van de zon kunnen genieten.
 • Jonge dieren moeten in een vochtige omgeving worden gehouden. Niet bang zijn om af en toe een aantal liters water in de bak te gooien.
 • Als ze de mogelijkheid hebben om zich buiten goed in te graven (een dikke laag substraat) kunnen volwassen schildpadden ook bij lage temperatuur buiten blijven.
 • Wilt u de schildpadden alleen binnen huisvesten, dan moet u zorgen voor een goede UV-lamp gedurende enkele uren per dag.
 • Het beste voer voor landschildpadden groeit buiten!
 • Vooral bij jonge schildpadden: een vitaminepreparaat over het voer strooien en zorgen voor sepia (kalk).
  
Image Alt

NVHTLACERTA

algemene herpetologische vereniging

View more
Image Alt

Stichting-Groene Leguanen

Stichting Doelgroep Groene Leguanen

View more
Image Alt

Nederlands-Belgische

Nederlands-Belgische Schildpaddenvereniging

View more